Mladina

MladinaŽe od nekdaj velja v gasilskih vrstah rek, da se pravega gasilca vzgoji. Gotovo ne more biti prav vsak mimoidoči gasilec, ker to delo zahteva od človeka veliko psihično pripravljenost, delo v skupini pod izrednimi pogoji ter veliko odrekanja. Prav otroci se že v pionirskih in mladinskih vrstah naučijo tovarištva, medsebojne pomoči, skupnega dela, saj bodo le tako nekega dne sposobni zanesljivo pomagati ljudem v težavah.

Člani PGD Nova Gorica se skoraj od začetka svojega delovanja ukvarjajo z mladino, čeprav prve dokumentirane vaje segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. Do današnih dni je bilo v operativne vrste predano več deset mladih gasilcev, ki nadaljujejo delo svojih mentorjev. Glede na to, da gre v našem primeru za gasilsko društvo v mestnem okolju, je tudi interesnih dejavnosti za otroke veliko več, kot v obrobnih naseljih. Prav zaradi tega je zelo težko »tekmovati« z raznimi športnimi društvi. Kljub vsem dejavnikom je trenutno v PGD Nova Gorica včlanjeno 19 mlajših pionirjev, 11 starejših pionirjev ter 7 mladincev. Poleg tega se letno v društvo povprečno včlani 5 novih članov, od tega le 1-2 vztrajata do konca.

Otroci se ukvarjajo s pripravami na gasilsko športna tekmovanja, pripravami na kvize in orientacijo. Poleg tega velikokrat poskrbimo »le« za splošno rekreacijo, naredimo kakšen poligon, igramo košarko, nogomet. Ne pozabimo na učenje vozlov, pravilnega pospravljanja cevi, razne izlete in najpomembnejše na koncu šolskega leta… TABOR, ki se ga udeležujejo otroci iz PGD Nova Gorica, Zgornjega Posočja in PGD Cerkvenjak.

Za izvajanje programa na gasilskem krožku skrbi mlada, a kar izkušena ekipa dveh deklet (Martina Težak in Andreja Hladnik) in dveh fantov (Mitja Komel in Robert Težak), ki tudi sestavljamo mladinsko komisijo. Poleg tega imamo v mentorskem pripravništvu še eno dekle (Mateja Leskovec) in dva fanta (Matic Pertovt in Robi Petelin).

Krožek se med šolskim letom izvaja vsak petek od 16.30 do 17.30. Vabljeni vsi, ki ste zainteresirani, da se nam pridružite ali le ogledate.

Gasilski pozdrav: NA POMOČ!

Več informacij:

Andreja Hladnik:  041 402 390
Rober Težak:        031 233 662